enrupl

Strona głównaKDM SHIPPING USTALA CENĘ AKCJI W OFERCIE PUBLICZNEJ NA 32,4 ZŁ ZA AKCJĘ

KDM SHIPPING USTALA CENĘ AKCJI W OFERCIE PUBLICZNEJ NA 32,4 ZŁ ZA AKCJĘ

Grupa KDM Shipping, jeden z ukraińskich liderów branży żeglugi transportowej, koncentrujący się na niszowym segmencie transportu rzeczno-morskiego suchych towarów masowych w rejonie Morza Czarnego, Azowskiego i Śródziemnego, ustalił cenę akcji w ofercie publicznej na 32,4 zł za akcję.

KDM Shipping planuje wyemitować 796.000 nowych akcji i pozyskać 25,8 mln zł brutto.

729 475 akcji zostanie zaoferowanych inwestorom instytucjonalnym a 66 525 inwestorom indywidualnym.

Środki zostaną przeznaczone na realizację pierwszego etapu programu inwestycyjnego Grupy na lata 2012-2014, obejmującego przede wszystkim powiększenie floty masowców do rzeczno-morskiego transportu ładunków masowych poprzez zakup używanych jednostek.

Akcje Oferowane stanowić będą 10,9% kapitału zakładowego Spółki po zakończeniu Oferty. Spółka planuje debiut na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. w pierwszej połowie sierpnia tego roku.

Doradcami Spółki w procesie upublicznienia są: KBC Securities N.V. Odział w Polsce (Główny Menedżer oferty), Jaspen Capital Partners (Współorganizator oferty), Baker & McKenzie oraz Dr. K. Chrysostomides & Co LLC (doradcy prawni Głównego Menedżera). Audytorem Spółki jest KPMG.

HARMONOGRAM OFERTY PUBLICZNEJ

26-27 lipca 2012 do godz. 14.00

Zapisy na akcje dla Inwestorów Instytucjonalnych

27 lipca 2012 lub około tej daty

Przydział akcji

9 sierpnia 2012 lub około tej daty

Planowany debiut na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.

Cieszymy się z zainteresowania inwestorów, z którym spotkaliśmy się podczas oferty publicznej, pomimo niesprzyjającej sytuacji na rynkach kapitałowych. Upublicznienie Spółki jest elementem realizacji naszej długoterminowej strategii rozwoju, a debiut na warszawskim parkiecie będzie początkiem długofalowych, opartych na otwartości, relacji z polskim rynkiem kapitałowym, które zamierzamy utrzymywać. Choć pozyskujemy środki niższe niż zakładaliśmy, pozwolą nam one na rozpoczęcie procesu rozbudowy naszej floty, w celu wykorzystania bardzo dobrych perspektyw rozwoju branży transportu rzeczno-morskiego suchych towarów masowych w rejonie Morza Czarnego, Azowskiego i Śródziemnego, w którym działamy. Cieszymy się, że inwestorzy, którzy docenili unikalny model biznesowy naszej firmy oraz jej silne fundamenty, będą mogli uczestniczyć w dalszym rozwoju naszej firmy - powiedział Kostiantyn Molodkovets, Prezes Rady Dyrektorów KDM Shipping Ltd.

Dodatkowych informacji udziela:

Magda Kołodziejczyk